Budgetbegeleiding en budgetbeheer

Budgetbegeleiding

Budgetbegeleiding is het ondersteunen en begeleiden van cliënten bij het beheer van hun budget.
U hebt voldoende inkomsten, maar slaagt er niet in om de eindjes aan elkaar te knopen. Het OCMW helpt u uw budget te ordenen en uw uitgaven onder controle te krijgen. U houdt uw budget volledig zelf in handen.
De sociale dienst zal samen met u een overzicht maken van de inkomsten, uitgaven, schulden en tegoeden. Zij zal met u nagaan welk leefgeld u nodig heeft voor uw gezin, welke de vaste kosten zijn die maandelijks betaald moeten worden en voor welke kosten een reserve aangelegd moet worden.
De sociale dienst zal samen met u zoeken naar (besparings-) middelen om uw budget in de hand te houden en opvolgen of u uw vaste kosten regelmatig betaalt. Eventueel kan zij bemiddelen met schuldeisers als bepaalde schulden uit de hand dreigen te lopen.

Budgetbeheer

Budgetbeheer is vergelijkbaar met budgetbegeleiding maar het geldbeheer van de cliënt wordt volledig overgenomen door het OCMW. Meestal is er een aanzienlijke schuldenlast. Soms doet het OCMW het budgetbeheer omdatde klant over onvoldoende capaciteiten beschikt om zijn financiën zelf te beheren.
Het OCMW ontvangt de inkomsten en voert in naam van de klant betalingen uit. De klant heeft steeds inspraak en controle. De cliënt krijgt wekelijks leefgeld uitbetaald.
Voor schuldeisers betekent een 'budgetbeheer' een extra- garantie dat de afbetalingen daadwerkelijk uitgevoerd worden, waardoor andere maatregelen minder nodig zijn (vb. aanmaningsbrieven, deurwaarders, beslag).
Budgetbegeleiding en budgetbeheer zijn volledig gratis.

Contact

Elke Hubar - 011 88 04 40
Katja Vanelderen - 011 88 04 89
Kurt Brans - 011 88 04 44
Marloe Theuws - 011 88 04 43
Tim Rens - 011 88 04 48


socialedienst@gingelom.be

Openingsuren