Hasselbroek in een fleurig kleedje

De omgeving van kasteel Hasselbroek zag er de laatste jaren wat verkommerd uit. Een aantal dode en omgevallen naaldbomen op de grens van het openbare domein deden de gemeente en de eigenaar de handen in elkaar slaan om deze plek samen op te frissen.

Het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren werkte een inrichtingsplan uit voor de plek en stelde de Parkrangers en een boomverzorger aan om de werken uit te voeren.
 
Om terug wat eenheid te brengen in de inrichting van de totale omgeving van deze historische site werd een haagbeukhaag geplant aan de rand van het kasteeldomein. Deze haag wordt dit najaar verder doorgetrokken langs de vijver en vormt dan een mooie aansluiting met de bestaande hagen ter hoogte van de boerderij.
 
Ter vervanging van de afgestorven naaldbomen werden tamme kastanjebomen aangeplant. Deze verwijzen naar 2 monumentale kastanjebomen die zich op het domein zelf bevinden. Een boomverzorger snoeide de stokoude taxussen op de rand van de vijver. Om het geheel wat op te fleuren werd een bloemenweide ingezaaid. Inheemse bloemen, die van nature bij ons ook in het wild kunnen voorkomen, kregen hier een plaatsje. Het zal wel even duren vooraleer dit bloemenmengsel zijn volle glorie kan laten zien. Sommige soorten hebben namelijk meerdere jaren nodig om in bloei te komen. In tussentijd wordt het maaibeheer van dit plekje aangepast, er zal 2 keer per jaar gemaaid worden: een eerste keer na de bloei van de meeste soorten, een tweede keer in het najaar, zodat het perceel kort de winter in kan en uitzaaiende bloemen ook de kans krijgen om te kiemen. Verwacht hier dus geen kort gemaaid gazonnetje, maar een paradijs voor bijen en vlinders en wat kleurenpracht in een historische omgeving

Intensief of extensief maaibeheer

Intensief maaien betekent het gras wekelijks maaien of mulchen zodat het gras niet hoger komt dan 6 cm. Bij een extensief maaibeheer wordt er slechts 2 maal per jaar gemaaid met afvoer van het maaisel. Hiermee verschraalt de bodem wat nodig is om meer bloemen en bloeiende planten te krijgen. Veldbloemen hebben namelijk een schrale grond nodig.
Dergelijke graslanden met veldbloemen zorgen voor een interessant biotoop voor tal van vogels, vlinder- en bijensoorten en andere insecten.

Meer informatie is te verkrijgen bij de cel Wonen en Leven, milieu@gingelom.be of 011 88 04 88.