Investeren in goede drinkwatervoorziening is noodzakelijk

De Watergroep voorziet in Gingelom de gezinnen van drinkwater. Deze watervoorziening gebeurt vanuit het waterproductiecentrum van Rukkelingen (Heers), waar het opgepompt grondwater eerst onthard wordt, zodat we minder kalkafzetting in onze drinkwaterleidingen en kranen hebben.

Drinkwater is een kostbaar goed waar we duurzaam mee moeten omgaan. Door de extreem droge zomers van de laatste jaren, dienen we spaarzaam om te gaan met drinkwater. Drinkwater in deze langdurige periodes van droogte verspillen voor het sproeien van het gazon of het wassen van de auto wordt dan ook ontraden. Maar ook daarbuiten is het aan te raden om steeds meer gebruik te maken van regenwater in het huishouden voor het spoelen van toiletten of voor de tuin. We kunnen zo ook fors besparen op onze waterfactuur, die de laatste jaren fors is gestegen.
 
De watergroep beschikt voor de bevoorrading van de gezinnen over een uitgebreid drinkwaternet in onze straten. Hoewel De Watergroep de laatste jaren fors geïnvesteerd heeft in plaatselijke vernieuwingen van de drinkwaterleidingen, worden zij ook in Gingelom regelmatig geconfronteerd met lekverlies, waardoor er veel kostbaar drinkwater verloren gaat en wat soms lijdt tot een verstoring van de watertoevoer of drukverlies op de leidingen in huis. De Watergroep maakt daarom steeds gebruik van de geplande rioleringswerken, om gelijktijdig in deze straten waar er toch hinder is door deze werken, ook de waterleidingen en de huisaansluitingen te vernieuwen.
 
We zijn er zo in geslaagd om de laatste jaren nieuwe drinkwaternetten te krijgen in Mielen en Boekhout en in delen van Jeuk, Gingelom, Borlo en Buvingen. Maar ook voor de geplande wegenwerken in Montenaken, Niel, Buvingen en Muizen zal De Watergroep mee investeren in de vernieuwing van het drinkwaternet. Deze noodzakelijke vernieuwingen maken onze drinkwatervoorziening voor de toekomst duurzamer.