Jong vrijwilligerswerk in het buitenland – Project Horizon

Verschillende jongeren van Gingelom namen in april deel aan de inleefreis Costa Rica. Een inleefreis waar wereldburgerschap en interculturaliteit centraal staan.
 

De gemeente Gingelom wil jongeren stimuleren om hun kennis of ervaringen in het buitenland te verhogen. Dankzij het reglement ‘Project Horizon’ hebben 3 deelnemers een financiële ondersteuning voor hun engagement in het buitenland ontvangen.
 
Noah Smet vertelt:
 
“Over de hele reis hebben we de groep Nicaraguaanse jongeren geïnterviewd over de situatie in Nicaragua. Mensen die opgepakt worden door hun politieke voorkeur en omdat ze de kleuren van de vlag dragen. Sommigen worden zelfs doodgeschoten omdat ze water uitdelen aan de betogers.

Tijdens de reis hebben we veel nieuwe vrienden leren kennen tussen de Nica’s en hebben we vooral leren leven zoals hen. Bonen met rijst eten, kleren wassen in een wasbak, toiletpapier in de vuilnisbak gooien en zoveel meer.

Wat ik onthoud over deze reis is dat we het hier veel beter hebben en dat we daar blij over moeten zijn, maar ik weet ook dat ze ondanks de armoede en oorlog nog steeds lachen en plezier maken en dat wij ondanks de luxe die wij hebben meer en meer uit elkaar groeien.”
 
Hannah Houbrechts aan het woord:
 
“Hoe word ik 1 van de 20 deelnemers?
Hallo allemaal, mijn naam is Hannah Houbrechts. Ik ben 17 jaar en studeer Humane Wetenschappen aan methodeschool ‘Het Kompas’ in Sint-Truiden. Dit waren de eerste woorden die me hopelijk doorheen de selecties zouden brengen.
 
Na vele activiteiten en maanden van hard werken, een goede inzet en vooral een duidelijk motivatie ontving ik het goede nieuws: een telefoontje dat ik 1 van de 20 geselecteerden was.
Tranen van geluk en voldoening beschreven mijn reactie. Uiteraard was dit telefoontje nog maar het begin van een verhaal dat mijn levensvisie zou veranderen en mijn wereldbeeld omver zou werpen.
 
Na 21 dagen Costa Rica:
Om jullie nog even helemaal onder te dompelen in deze ervaring ga ik jullie nog wat meer vertellen over Intercambioso en hun doel. De 2 begrippen wereldburgerschap en interculturaliteit zijn we voortdurend tegengekomen tijdens onze reis.
 
Een 2de element waar veel belang aan werd gehecht zijn de 17 SDG’s. Dit zijn 17 doelstellingen die tegen het jaar 2030 bereikt moeten worden. Omdat de Nica’s/Costa’s nog geen weet hadden van deze doelstellingen hebben wij heel wat activiteiten met hen gespeeld om er achter te komen aan welke elementen we moeten werken om een betere wereld te creëren. Snel werd het duidelijk dat we samen die wereld beter kunnen maken.
 
Mensen deelden hun verhalen, hun gevoelens, eerlijke gedachten en hun visie over de wereld. Het doel van Intercambioso is grotendeels ook het maken van vrienden voor het leven en culturen uitwisselen van een ander werelddeel. Dit is zeker en vast gelukt. Met de huidige technologieën kunnen we makkelijk contact houden met hen.
 
Dagelijks krijgen we nog berichten, foto’s, lieve teksten, ... De motivatie waarom ik me inschreef is helemaal bijgestuurd. Ik vertrok met het gevoel veel nieuwe vrienden te maken, ondergedompeld te worden in een nieuwe cultuur, maar kwam terug met een ander wereldbeeld, een vat vol emoties en zoveel mooiere herinneringen aan een land dat mijn hart heeft gestolen.”
 
Matthias Lemiere getuigt:
 
“Costa Rica met Intercambioso 4 .... een unieke en geweldige ervaring!

We hebben mogen proeven van zoveel: zwemmen in de Costa Ricaanse natuur, een vulkaan beklimmen, 3 keer per dag rijst eten, de hitte verdragen, een jungle vol wilde dieren trotseren, varen tussen de kaaimannen, zwemmen in een ‘heilige’ rivier, rondtrekken met jongeren uit Nicaragua, luisteren naar de verhalen van Nicaraguaanse vluchtelingen, ondergedompeld worden in nieuwe families met andere gewoontes en culturen, mensen ontmoeten die vechten voor hun eigen land, ...

En dit allemaal meemaken in 18 dagen ... Een ervaring om nooit te vergeten!”.