Vroeger donker? Laat u zien!

Door de omschakeling naar het winteruur is het een uur vroeger donker. Dit heeft vooral gevolgen voor voetgangers en fietsers. Daarom is het belangrijk om de voornaamste veiligheidsregels voor voetgangers, fietsers en automobilisten nog eens te herhalen.

De verminderde zichtbaarheid is een oorzaak van de stijging van het aantal ongevallen en de ernst ervan. Sommige bestuurders zien de voetganger niet en remmen later, of helemaal niet. Trajecten die anders bij daglicht gebeuren, moeten nu in de schemering of in het donker afgelegd worden.
 
Ook voor fietsers heeft het korter worden van de dag gevolgen. Er gebeuren meer ongevallen met fietsers in de winterperiode, bij zonsopgang en bij het vallen van de avond, omdat er dan verminderde zichtbaarheid is.
 
TIPS VOOR VOETGANGERS EN FIETSERS


- Wees goed zichtbaar: een reflecterend vestje of andere reflecterende kledij zorgt ervoor dat u als voetganger en fietser veel beter zichtbaar bent voor automobilisten. Met reflecterende kledij wordt u al tot op 150 meter opgemerkt. Met donkere kledij zien automobilisten u pas vanop 30 meter.
- Gebruik de oversteekplaats: het zebrapad is de veiligste plaats om over te steken. Als er op minder dan 30 meter in de buurt een oversteekplaats is, dan bent u verplicht om die te gebruiken.
- Steek niet blindelings over: wees altijd voorzichtig bij het oversteken, ook al heeft u voorrang. Hou rekening met de naderende voertuigen. Blijf bij het oversteken naar links én naar rechts kijken.

 
TIPS VOOR DE AUTOMOBILISTEN

-Vertraag in de buurt van een oversteekplaats: een autobestuurder moet kunnen stoppen vóór elke oversteekplaats, zelfs als een voetganger oversteekt zonder te kijken.
- Wees extra aandachtig aan een oversteekplaats: als u stopt om een voetganger over te laten, kijk dan nog eens extra vooraleer u terug vertrekt. Zo bent u zeker dat er geen andere voetganger vlak na de vorige volgt.
- Steek niet voorbij op een oversteekplaats: het is verboden om een ander voertuig links in te halen wanneer u een oversteekplaats nadert.