Compostvat

Als u een kleinere tuin heeft (100 tot 200 m²), of weinig groenafval (bladeren, gras, snoeihout), kiest u best voor een compostvat.

Een compostvat is gemaakt van gerecycleerde kunststof. U kan het o.a. kopen via de gemeente. In dit geval betreft het een samenaankoop, georganiseerd door Limburg.net, waardoor de prijs uiteraard sterk gedrukt kan worden. Klik hier voor de retributie die van toepassing is.

Wanneer u verkiest om u compostvat aan te kopen in een tuincentrum, let dan bij je keuze op het verluchtingssysteem, dat van fundamenteel belang is bij het composteren.
Het compostvat moet onderaan gaten hebben (niet opzij), waardoor de lucht van onder naar boven kan circuleren. Bovendien kan langs daar het overtollige vocht wegvloeien en biedt het toegang aan alle bodemorganismen (insecten en wormen) die nodig zijn voor het composteringsproces.

Het deksel moet zwaar genoeg zijn zodat het niet wegwaait bij een hevige windstoot, maar moet voldoende lucht doorlaten en gemakkelijk hanteerbaar zijn.
De meest compostvaten hebben onderaan een schuif. Langs daar kunt u gemakkelijk nakijken hoe het met de kwaliteit van jouw compost gesteld is.

Ook de kleur van het compostvat is van belang bij het composteren. Kies een kleur die voldoende donker is, zodat de zonnestralen geabsorbeerd worden, evenwel zonder het materiaal uit te drogen. Daardoor wordt de afbraak van het organisch materiaal versneld.

Hoe ga je te werk ?
Plaats het compostvat op een zonnige plaats in u tuin. Zorg ervoor dat de buitenrand op tegels of balken steunt, zodat het vat niet wegzakt in de bodem.

Onderaan in het vat leg u kleine takjes, houtsnippers, verwelkte snijbloemen of kamerplanten. u kunt ook starten met een laagje aarde of goed verteerde compost (te koop in tuincentra en bij sommige intercommunales).
Vanaf dan kunt u je het compostvat dagelijks bijvullen met keuken- en tuinafval. Met een beluchtingsstok (een soort haak aan een steel, kunt u de verschillende soorten afval vermengen.
Eén- tot tweemaal per week, steek je de beluchtingsstok in het vat, u draait hem een kwartslag en haalt de stok er weer uit.
Na ongeveer zes maanden heeft u gebruiksklare compost van hoogstaande kwaliteit.