Zwerfvuilactie

Jaarlijkse zwerfvuilactie

zwerfvuil diamondsDe milieuraad heeft in 2008 het initiatief genomen om samen met vele vrijwilligers een grootste zwerfvuilactie te organiseren. Met deze gezamelijke actie willen we de strijd aanbinden tegen allerlei rondzwervend vuil dat onze mooie dorpen en vele kilometers wegen ontsiert.

Zwerfvuil treffen we helaas overal aan: sigarettenpeuken, kauwgom, blikjes, plastic flesjes, plastic en papieren zakjes, lege sigarettenpakjes, … Nochtans telt onze gemeente tal van openbare vuilbakjes om dit afval in te gooien!

Zwerfvuil is een bron van ergernis. Het opruimen ervan kost bovendien heel wat tijd en inzet van mensen en middelen. Mensen en middelen die niet elders kunnen worden ingezet. De technische dienst houdt een aantal keren per jaar een grote zwerfvuilopruiming, maar dit volstaat niet om Gingelom zwerfvuilvrij te houden.

Gewapend met handschoenen, prikstokken, vuilzakken en fluo-hesjes trekken we de straat op. Samen met de milieuraad, de verenigingen, de scholen en alle inwoners van Gingelom houden we sinds 2008 jaarlijkse een grote lenteschoonmaak van het openbaar domein.

Wordt zwerfvuilmeter of -peter

Zo’n 50 vrijwilligers rapen op regelmatige basis zwerfvuil in hun buurt. Elke deelgemeente heeft ondertussen minstens één meter of peter die zich inzet in een aantal straten. De meters en peters steken zelf de handen uit de mouwen omdat ze zich ergeren aan al het zwerfvuil op straat als ze gaan wandelen of fietsen.

De gemeente zorgt ervoor dat deze vrijwilligers verzekerd zijn en stelt prikstokken, fluohesjes, handschoenen en vuilniszakken ter beschikking. Op deze manier proberen we de meters en peters zo goed mogelijk te ondersteunen.
 
Bedankt aan alle meters, peters en ook alle inwoners die zich niet hebben opgegeven als meter of peter maar toch geregeld zwerfvuil oprapen. Samen werken we zo aan een nette, propere buurt!

Contact

Goele Vantilt

Tel. 011/88 04 88

milieu@gingelom.be

openingsuren