Bescherm je huid. Ook tijdens het sporten!

Waarom deze actie?

Zonlicht is onmisbaar voor de gezondheid van het kind. Ultraviolette straling zorgt immers voor de aanmaak van vitamine D en dus voor de ontwikkeling van een stevig beenderstelsel. Maar de huid van kinderen is nog jong en dus extra gevoelig voor schadelijke UV-stralen. Daarom lanceerden Sport Vlaanderen in 2019 samen met Gezond Sporten Vlaanderen, UZ VUB en Stichting tegen Kanker een nieuwe sensibiliseringscampagne, de #smeerem-campagne.

De #smeerem-campagne 2022 moet onder het motto ‘Bescherm je huid. Ook tijdens het sporten’ ouders en sportaanbieders ertoe aanzetten om sportende kinderen te beschermen tegen de gevaren van huidkanker door zonnebrand en hen te sensibiliseren om zich te beschermen.

Bescherm je huid vanaf UV-index 3

Dit jaar ligt de focus van de #smeerem-campagne dus op de UV-index. Mensen weten niet precies wanneer ze zich moeten insmeren of beschermen tegen de zon. De UV-index is hierbij een goede indicatie en geeft het effect van de sterkte van de zonnestraling op de onbeschermde huid weer.

Dat getal, niet de warmte, is de richtlijn die je moet volgen als je je huid wil beschermen. Te veel mensen verwarren warmte met de kracht van de zon, terwijl het de stand van de zon is die de kracht van haar stralen bepaalt. Die kracht kan op een koele dag sterker zijn dan op een warme dag.

Het zijn de UV-stralen die kanker veroorzaken en waartegen je je moet beschermen.

Wist je dat de zon op 21 juni op haar hoogste punt staat? Dat is dan meteen ook wetenschappelijk gezien de gevaarlijkste dag van het jaar.

Waar vind je de UV-index?

De UV-index wordt in elk weerbericht vermeld. Daarnaast kan je ze ook terugvinden op een standaard-smartphoneapp of via de website www.meteo.be.

Wanneer moet je je huid insmeren?