Gingelom drinkt van de kraan

DrinkraantjeswaterjpegHet gemeentebestuur van Gingelom ondertekende het kraantjeswatercharter! Concreet betekent dit dat we enkel nog kraantjeswater als alternatief voor flessenwater zullen aanbieden aan mandatarissen, personeelsleden of bezoekers.
Deze actie kadert binnen de campagne ‘drinKraantjeswater’ die alle Limburgers wil overtuigen om het flessenwater te laten staan en water te drinken van de kraan.

Overschakelen op kraantjeswater is eigenlijk een logische stap voor het gemeentebestuur. Het is niet alleen flink goedkoper, het is ook minstens even gezond en bovendien veel milieuvriendelijker dan flessenwater.

Kraantjeswater is gezond

Geen enkele voedingsstof wordt zo streng en veelvuldig gecontroleerd als kraantjeswater. Het moet aan meer dan 60 kwaliteitseisen voldoen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) legt de basisnormen vast. De regels van de Europese Unie zijn nog strenger en Vlaanderen, Brussel en Wallonië leven deze nauwgezet na.

Om de opgelegde eisen te controleren, worden jaarlijks in Limburg meer dan 6.000 controles uitgevoerd. Dat zijn meer dan 16 controles per dag! Om u een idee te geven: bij de grootste drinkwatermaatschappij van onze provincie (Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening) zijn drie personen voltijds bezig met het nemen van stalen.

Kraantjeswater is milieuvriendelijker

Ook het milieu vaart wel bij de overschakeling. Flessenwater belast het milieu 30 tot 1.000 keer meer dan kraantjeswater. Denk maar aan de verpakking, het transport en de verwerking van het verpakkingsafval.

Kraantjeswater is veel goedkoper

Een belangrijk argument om actie te ondernemen, is de besparing die het drinken van kraantjeswater oplevert. Kraantjeswater kost ongeveer 0,37 cent per liter, het goedkoopste flessenwater kost al snel 30 cent per liter, meer dan 80 keer méér dan kraantjeswater.
Als in een gezin van drie personen elk gezinslid per dag slechts één liter van het goedkoopste flessenwater drinkt, kost dat het gezinsbudget bijna 330 euro! Voor dezelfde hoeveelheid kraantjeswater betaalt u nog geen 4 euro. U bespaart maar liefst 326 euro!
Koopt u nu (iets) duurder flessenwater of drinkt u méér water, dan spaart u jaarlijks nóg honderden euro extra uit.

En kraantjeswater heeft nog een niet te versmaden voordeel: het wordt elk uur van de dag aan huis geleverd, zonder transportkost voor mens en milieu.

Redenen genoeg dus om kraantjeswater te drinken.
Uw gemeente kiest er alvast voor om deel te nemen aan de campagne ‘drinKraantjeswater’, en ook u kan uw steentje bijdragen!

Drinkt u thuis al kraantjeswater of gaat u zeker overschakelen? Teken dan vandaag nog het kraantjeswatercharter voor gezinnen op www.drinKraantjeswater.be, en help zo het milieu én uw portefeuille een handje.

contact

Goele Vantilt - 011 88 04 88

milieu@gingelom.be

Openingsuren