Bezoekersteam 80-plus

Vrijwilligers OCMW bezoeken 80-plussers

In de praktijk stellen we vast dat heel wat senioren onvoldoende op de hoogte zijn van hun rechten en de diensten die hen kunnen bijstaan in het dagelijkse leven. Om deze doelgroep beter te informeren heeft het OCMW van Gingelom een team van vrijwilligers samengesteld dat alle 80-plussers een bezoekje zal brengen.

De bedoeling is om naast een sociale babbel na te gaan of de 80-plussers gebruik maken van alle voordelen en tegemoetkomingen waar ze recht op hebben. Hierbij wordt er uiteraard ook tijd gemaakt voor zijn of haar verhaal en wordt er geluisterd naar de noden en eventuele problemen die zich stellen in het dagelijkse leven van deze persoon. De vrijwilliger informeert hen over de verschillende thuiszorgdiensten, mogelijkheden tot sociale contacten of het recht op bijkomende tegemoetkomingen en voordelen.

Nadien rapporteren de vrijwilligers over hun huisbezoeken aan de sociale dienst van het OCMW. Indien nodig kan er een maatschappelijk assistent ingeschakeld worden om bepaalde problemen op te lossen.

Nieuwe vrijwilligers zijn steeds welkom! Helpt u graag mensen en wilt u 80-plussers door middel van een persoonlijk bezoekje van dienst zijn, dan kan u contact opnemen met Katja Vanelderen 011 88 04 89 of via socialedienst@gingelom.be.

Vrijwilligers ontvangen een onkostenvergoeding en worden door het OCMW verzekerd. Daarnaast krijgen ze de nodige begeleiding en een opleiding om hen in te wijden in de bestaande sociale voordelen voor senioren en de thuiszorgdiensten. Er zal ook regelmatig overleg zijn om het project te evalueren en bij te sturen.

Contact

Katja Vanelderen - 011 88 04 89