De Lijn - openbaar busvervoer

Buslijnen in Gingelom

Volgende lijnbussen bedienen Gingelom:

Buslijn 21 : Jeuk - Montenaken
Buslijn 41 : Sint-Truiden - Jeuk - zie ook belbus 729
Buslijn 41/2 : Rosoux - Jeuk - Waremme
Buslijn 42 : Sint-Truiden - Montenaken - Landen
Buslijn 42/2 : Montenaken - Hannuit

Voor bijkomende inlichtingen kan U steeds terecht op het nummer 011 850303 of op de website van de Lijn.

De belbus

In Gingelom kan U ook de belbus nemen. De belbus is een vorm van vraagafhankelijk vervoer. Het verschil met een gewone busdienst is dat de belbus enkel rijdt op verzoek. Ze heeft een aantal mogelijke haltes (aangeduid met een haltebord van De Lijn) en rijdt volgens een vaste dienstregeling, maar alleen wanneer de rit op voorhand werd aangevraagd. De belbus is dus géén taxi die van deur tot deur rijdt. Als er geen aanvragen zijn binnengekomen, rijdt de belbus niet uit. De tarieven en vervoerbewijzen van De Lijn gelden ook op de belbus.

Belbus 731 Gingelom rijdt tussen de volgende dorpen:
Landen - Montenaken - Niel-bij-Sint-Truiden - Gingelom - Kortijs -Vorsen - Berloz - Jeuk - Boekhout - Mielen-Boven-Aalst

Belbus 729 Sint-Truiden - Jeuk rijdt vanaf vanaf 01 juli 2013 vroeger uit op vakantiedagen. Tijdens de zomermaanden kan je al vanaf de vroege ochtend met de belbus van Gingelom naar Sint-Truiden reizen.
Belbus 729 Sint-Truiden - Jeuk rijdt voortaan:
• op schooldagen van 8.45 tot 19.45 uur, ieder uur
• op vakantiedagen van 7.15 tot 19.45 uur, ieder uur
• in het weekend rijdt de belbus niet.

Wil je de belbus gebruiken, dan moet je wel op voorhand reserveren.

Meer belbussen in Gingelom

Naast belbus 729 St. Truiden – Jeuk, kan je in de gemeente Gingelom ook nog gebruikmaken van belbus 730 Landen en belbus 731 Gingelom. Vergis je niet: de belbus is geen taxi die van deur tot deur rijdt. Op- en afstappen kan alleen aan de vaste belbushaltes. Wil je weten wat voor jou de dichtstbijzijnde belbushalte is, kijk dan even op de volgende netplannen:
Netplan Gingelom
Netplan Landen

Hoe de belbus reserveren?

De belbus reserveren is eenvoudig. Je belt gewoon naar de belbuscentrale en laat weten wanneer je wenst te vertrekken en aan welke halte je wil in- en uitstappen. In principe kan dat tot 1 uur vóór jouw vertrek. Maar hoe vroeger je reserveert, hoe beter. Reserveren doe je zelfs best de dag voordien. De medewerker van de belbuscentrale brengt jouw reservatie meteen in orde en bevestigt dan om hoe laat en aan welke halte de belbus jou komt oppikken.

Nog nooit de belbus gebruikt? Laat je niet afschrikken. Bel gewoon naar de belbuscentrale 011 85 03 00. De medewerkers van de belbus leggen graag uit hoe het werkt en helpen je stap voor stap doorheen je reservatie.

De belbuscentrale is bereikbaar op het telefoonnummer 011 850 300
• op weekdagen van 6.00 uur tot 19.30 uur.
• op zaterdag van 7.30 uur tot 17.00 uur.
• op zon- en feestdagen van 07.30 uur tot 15.00 uur.

De gebruikelijke tarieven en vervoerbewijzen van De Lijn gelden ook op de belbus.

Buslijn 42 meer toegankelijk voor rolstoelgebruikers

Lijn 42 Landen – Montenaken – Sint-Truiden stopt aan de halte Gingelom Regentwijk (Steenweg N80 ter hoogte van de zijstraat Regentwijk). Deze halte is volledig aangepast, zodat rolstoelgebruikers er makkelijk en vooral veilig in en uit de bus kunnen rijden. Vanaf deze halte kunnen rolstoelgebruikers met lijn 42 naar zowel Landen als naar Sint-Truiden.

Andere rolstoeltoegankelijke haltes op lijn 42 zijn:
• Landen Station
• Sint-Truiden Europaplein
• Sint-Truiden Naamsepoort
• Sint-Truiden Station
• Sint-Truiden Stationsstraat

Voorwaarde is en blijft wel dat rolstoelgebruikers op voorhand hun busrit reserveren Op die manier vermijd je dat de voor rolstoelgebruikers voorbehouden plaats op de bus al door een andere passagier ingenomen is. Reserveren kan via de belbuscentrale op het nummer 011/850 300 op werkdagen tussen 06u00 en 19u30. Een toegankelijke rit reserveer je best 48 u op voorhand. Dat geeft De Lijn de gelegenheid om de chauffeur tijdig te verwittigen en ook nog eens na te gaan of de bus op de gevraagde rit wel degelijk rolstoeltoegankelijk is.
Meer informatie over toegankelijkheid bij De Lijn vind je hier: http://www.delijn.be/over/aanbod/toegankelijkheid/toegankelijke_rit_reserveren.htm

contact

Goele Vantilt - 011 88 04 88
Veronique Loix - 011 88 04 80


milieu@gingelom.be

Openingsuren