Duurzaam Naar School

Doelstelling

spandoek Borlo_GBHet project ’Duurzaam Naar School‘ is een actieplan om de leerlingen uit het basisonderwijs zoveel mogelijk te voet of met de fiets naar school te laten komen. Sinds het schooljaar 2008-2009 engageert het gemeentebestuur zich samen met alle Gingelomse scholen voor dit project.
Stappen en trappen biedt een gezond, veilig en milieuvriendelijk alternatief voor autoverplaatsingen naar school !

Sensibilisering voor een veilige schoolomgeving

fietscontrole_GBTijdens het schooljaar worden er heel wat acties georganiseerd om zowel leerlingen, hun ouders als andere weggebruikers te sensibiliseren voor een veilig en duurzaam verkeer:
- op regelmatige tijdstippen trekt een kleurrijk spandoek ‘Veilig naar school’ de aandacht van de weggebruikers;
- voor diverse klassen staat een kennismaking met de politie tijdens een bezoek op school of op het politiekantoor op het programma;
- de wijkagenten voeren een fietscontrole uit tijdens de autoluwe schoolweek in mei;
- verkenning van de schoolomgeving onder begeleiding van de leerkracht of politie;
….

Infrastructurele maatregelen

octopuspaal MontenakenVoor het herkenbaarder maken van de schoolomgeving ontwikkelde de Voetgangersbeweging het octopusbaken. Met zijn felle kleuren laat de octopuspaal de schoolomgevingen beter opvallen. Weggebruikers worden eraan herinnerd dat ze zich nabij een schoolpoort bevinden en dat ze hun rijgedrag moeten aanpassen: ‘Als je de octopus ziet, weet je dat er kinderen in de buurt zijn!’

De lokale politie Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken heeft samen met de diverse gemeentebesturen het initiatief genomen aan iedere school een octopuspaal te plaatsen. Voortaan wordt iedere Gingelomse schoolomgeving geaccentueerd door de kleurrijke octopuspaal.

Educatieve initiatieven

fietsvaardigheidsparcours Mielen_GBOmgaan met verkeerssituaties leer je niet in één dag en bovendien ook niet alleen op de schoolbanken. Om de vaardigheden van zowel stapper als fietser bij te brengen werd er heel wat didactisch materiaal aangekocht om de theorie uit de doeken te doen en de praktijk te oefenen:
- een magnetische verkeerskoffer voor de theorielessen;
- een fietsvaardigheidsparcours om behendigheden noodzakelijk voor een goede fietser stelselmatig te oefenen;
- praktijklessen in het verkeerspark;
- lesmateriaal om op de gevaren van de dode hoek te wijzen;
- de 'dag van de jonge fietser in het verkeer' voor het 6de leerjaar.

Filmpje : dag van de jonge fietser

Duurzame mobiliteit bekom je niet met een één-dag-actie. Maak er een gewoonte van om, zeker bij mooi weer, te stappen of te trappen naar de school !

Contact

Goele Vantilt - 011 88 04 88


milieu@gingelom.be

Openingsuren