Ligging

De gemeente situeert zich centraal op het Haspengouwse plateau in het zuidwesten van de provincie Limburg. De gemeente maakt deel uit van het arrondissement Hasselt en grenst in het zuiden aan de provincie Luik en in het westen aan de provincie Vlaams-Brabant.
In wijzerszin wordt Gingelom omgeven door de gemeenten Landen (provincie Vlaams-Brabant) in het westen, St.-Truiden in het noorden, Heers in het oosten en Waremme, Berloz, Geer en Hannut (Provincie Luik) aan de zuidzijde.
Ten opzichte van de grote steden in Vlaanderen ligt Gingelom op een 50-tal km van Brussel en ongeveer 95 km van Antwerpen.

In het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen is Gingelom gesitueerd in het buitengebied. Het buitengebied is hier het breedgolvend leemplateau van Droog-Haspengouw, dat ondiep versneden is. Kenmerkend is de steeds weerkerende cultuurlandschappelijke structuur van akkerland op de plateaus en kleine hoogdorpen op de plateaurand of in de vallei, grasland en (populieren)bos in de vallei. Holle wegen en graften vormen de enige landschapselementen.
In het buitengebied is het beleid gericht op het behoud, het herstel, de ontwikkeling en het verweven van de belangrijke structurerende elementen zoals landbouw en natuur.