Gingelom historisch


Wellicht de beroemdste figuur uit de geschiedenis van de gemeente Gingelom is de Baron Surlet de Chokier. Na de revolutie in 1831 werkte de edelman mee aan de Belgische grondwet en werd hij de eerste regent van België.

Gallo-Romeins verleden

Bewaarde en verdwenen tumuli te Montenaken, Vorsen, Kortijs, Niel, de villa van Klein-Vorsen en archeologische vondsten te Jeuk wijzen op een Romeinse aanwezigheid in Gingelom.

De Avernassetombe, de Twee Tommen en de Drie Tommen zijn nog duidelijk zichtbaar in het landschap. Zij dateren uit de 2de eeuw na Christius en werden tijdens de 19de eeuw opgegraven. Onder de middenste grafheuvel van de Drie Tommen vond men een grafkelder met 42 voorwerpen, o.a. een paarsgekleurd glazen flesje in de vorm van een druiventros.

Slag van Steps

Op 13 oktober 1213 geraakten de Loonse-Luikse troepen op het Stepsveld te Montenaken slaags met het leger van de Brabantse hertog. De eerstgenoemden dankten hun overwinning aan een miraculeus ingrijpen van Maria. Op deze plaats verhief zich vanaf de 15de eeuw een laatgotische kapel, die in 1853 door de huidige kapel vervangen werd. Sinds 1913 hebben de 25-jaarlijkse Stepsfeesten plaats.