Vuurwerk

Vuurwerk

Vuurwerk is mooi, maar voorzichtigheid is gewenst! Jaarlijks gebeuren er verschillende ongevallen door onverantwoord gebruik van vuurwerk. Bovendien ondervinden ook dieren veel last van de knallen. Daarom geven we graag wat meer informatie over wat mag en niet mag en over hoe u een aanvraag kan indienen voor het afsteken van vuurwerk.

Aanvragen voor gewoon vuurwerk (zowel particulier, als professioneel) worden niet toegelaten, uitgezonderd tijdens nieuwjaarsnacht van 23u30 tot 00u30, mits toestemming van de burgemeester. Het gebruik van wensballonnen is altijd verboden.

Als particulier mag u enkel vuurwerk met de benaming ‘feestvuurwerk’ kopen:
- vuurwerk van categorie F1 en categorie F2
- pyrotechnische artikelen voor theatergebruik van categorie T1 van de volgende generieke types: niet-elektrisch aangestoken Bengaals vuur en niet-elektrisch aangestoken rookgeneratoren.

Opgelet: u mag niet meer dan 1 kg netto explosieve massa bezitten. Dit is terug te vinden op het etiket van het vuurwerk (pyrotechnische artikel). Daarop vindt u de naam en het type van het vuurwerk, de minimumleeftijdsgrenzen, de desbetreffende categorie en gebruiksaanwijzingen en eventueel een minimale veiligheidsafstand.

Veiligheidsrichtlijnen bij vuurwerk

Klik hier voor de veiligheidsrichtlijnen bij het gebruik van vuurwerk. Ook in de folder ‘Verpest uw feest niet. Gebruik vuurwerk veilig!’ vindt u meer informatie terug rond veilig gebruik van vuurwerk.

Toelating vragen

De burgemeester dient toelating te verlenen voor het gebruik van vuurwerk.

Klik hier voor het downloaden van het aanvraagformulier.

Gelieve het door u ondertekende aanvraagformulier terug te bezorgen aan de dienst Wonen en Leven, Sint-Pieterstraat 1 te 3890 Gingelom of ruimtelijkeordening@gingelom.be en ten laatste op 8 december.

Contact

Wonen en Leven
Veronique Loix - 011 88 04 80
veronique.loix@gingelom.be