Mulchsystemen

Maai je regelmatig je gazon en zit je met flink wat grasafval opgescheept? Een mulchsysteem biedt hiervoor de oplossing! Een mulchmaaier, mulchkit of combimaaier zijn grasmaaiers die het gemaaide gras ter plaatse fijn snipperen. De versnipperde grasdeeltjes verteren op de bodem, zorgen voor een verbetering van de bodemstructuur en vormen er een nieuwe bron van voedingsstoffen voor de bodem en het gazon. Zo zorgt mulchmaaien voor een pak minder grasafval. Voor een goed resultaat is het wel belangrijk dat je regelmatig genoeg maait en niet als het gras nat is.

Door het gebruik van een mulchsysteem moet je geen opvangbak te leegmaken. Bovendien moet er geen grasmaaisel verwerkt worden of afgevoerd worden naar het sorteerpark. Je creëert extra vrije tijd om te genieten van je tuin!

Afvalpreventie is een belangrijk item in het milieubeleid. Het gemeentebestuur stimuleert dan ook de aanschaf van een mulchsysteem met een toelage. Zowel particulieren als erkende verenigingen kunnen een aanvraag indienen.

Voorwaarden

  • De aanvraag gebeurt binnen de 6 maanden na aankoop.
  • De maaier kan ofwel zowel mulchmaaien als grasmaaien met opvang in een opvangbox (combimaaier) ofwel enkel mulchmaaien (mulchmaaier).
  • De maaier moet de CE-markering bezitten: dit is een garantie naar veiligheid toe.
  • Maximum gegarandeerd geluidsvermogen gemeten volgens de Europese richtlijn 2005/88/EG (geluid)maaibreedte (= L) –maximum toelaatbaar geluidsvermogen (= dB/1pW)-L ≤ 50 cm => 96 dB-50 cm ≤ L ≤ 70 cm => 98 dB-L > 70 cm => 100 dB.

De volledige regeling vind je terug in het reglement.

Procedure

  • Download het aanvraagformulier, print het af en vul het in. Of vraag het aan bij de dienst wonen en leven.
  • Voeg de bewijsstukken toe.
  • Bezorg je aanvraag digitaal of via de post aan de dienst wonen en leven.

Bedrag

De subsidie bedraagt € 100 voor een mulchmaaier of combimaaier en € 50 voor een mulchkit.


Contactinformatie