Winter 1944

Op de grens van Limburg en Luik, in het laatste jaar van WOII, was de bevolking euforisch over het einde van de oorlog en de bevrijding net voor kerst. Plots sloeg de dreiging van de oorlog weer helemaal toe. De nazi’s waren terug, het Ardennenoffensief begon en drong onmiddellijk door tot Borlo.

Foto SchilsHet verhaal van museum ‘Winter 1944’ begint op 10/05/1940. De Duitsers vielen België binnen en bombardeerden de bruggen over het Albertkanaal van Vroenhoven, Veldwezelt,.. De tweede link van het museum is het Ardennenoffensief. Na de bevrijding in september en tijdens de winter 1944-1945, waren er veel Amerikaanse soldaten in Borlo en omstreken aanwezig. De streek was één van de plaatsen waar de soldaten kwamen uitrusten van het oorlogsgeweld in Ardennen.

Het museum bestaat uit verschillende diorama’s, met de nodige uitleg. Je kan er levensechte taferelen uit de oorlogsperiode terugvinden, maar ook presentatiekasten met duizenden items.

Op de binnenkoer van het museum bewonder je uniek fotomateriaal uit de omgeving, maar ook verschillende vliegtuigmotoren en een oefenbom. Deze maken allemaal deel uit van het terrasmeubilair.

Het museum Winter 1944 brengt een getuigenis van een niet zo ver verleden, dat door velen onbekend is gebleven. De oudere generatie kan er zich in terug vinden en voor de jongeren kan het een ontdekking worden. Voor meer informatie kan je ook altijd terecht op de website van Winter 1944.

 

Bevrijdingsfeesten

Foto BevrijdingsfeestenTijdens het tweede weekend van september organiseert Het Pachthof in samenwerking met verschillende re-enactorgroepen de bevrijdingsfeesten van Borlo.

De bevrijdingsfeesten geven je een beeld uit WOII, meer bepaald de periode van september 1944.
Hierdoor willen ze tijdens dit herdenkingsweekend een levende tentoonstelling brengen van het dagdagelijks leven in een plattelands gemeente. Maar willen ze ook tonen hoe de soldaten hun tijd doorbrachten in de kampementen.

Wil je graag een ervaring rijker worden en deelnemen aan deze bevrijdingsfeesten? Neem dan zeker een kijkje op de website voor meer informatie over de bevrijdingsfeesten.


Contactinformatie