Leegstand en verwaarlozing

Langdurige leegstand en verwaarlozing van woningen en gebouwen zorgen voor een negatieve uitstraling op de woonbuurt. Het tast ook de kwaliteit van de onmiddellijke omgeving aan. Om dit probleem grondig aan te pakken, heeft de gemeente beslist om een actief leegstandsbeleid te voeren én de strijd tegen verwaarloosde panden aan te gaan.

Leegstand

De gemeente Gingelom houdt een register bij van leegstaande woningen en gebouwen. Woningen of gebouwen die langer dan 12 maanden leegstaan, worden opgenomen in dit gemeentelijk register. Van zodra een woning of gebouw 1 jaar hierin is opgenomen, volgt een gemeentelijke heffing. Deze belasting verhoogt jaarlijks totdat de woning of het gebouw geschrapt wordt uit het leegstandsregister.

Verwaarlozing

Een gebouw of woning wordt beschouwd als verwaarloosd wanneer het ernstige zichtbare en storende gebreken of tekenen van verval vertoont aan buitenmuren, voegwerk, schoorstenen, dakbedekking, dakgebinte, buitenschrijnwerk, kroonlijst of dakgoten.

Een verwaarloosd gebouw of woning wordt opgenomen in een gemeentelijk register van verwaarloosde gebouwen en woningen. Van zodra een woning of gebouw hierin is opgenomen, volgt een gemeentelijke heffing. Deze belasting verhoogt jaarlijks totdat de woning of het gebouw geschrapt wordt uit het verwaarlozingsregister.

Hulp bij renovatie

Wil je weten of je in aanmerking komt voor premies voor de renovatie van het pand of ben je op zoek naar technisch advies over het opnieuw woonklaar maken van de woning?

Kom dan langs op het woonenergieloket. Het spreekuur vindt iedere 1e en 3e woensdag van 10:00 tot 12:00 plaats in het gemeentehuis.
Je kan zelf een afspraak inplannen.


Contactinformatie