Vuurwerk

Aanvragen voor vuurwerk (zowel particulier, als professioneel) worden standaard niet toegelaten.
Er wordt enkel nog een afwijking voor het afsteken van geluidsarm vuurwerk toegestaan tijdens nieuwjaarsnacht van 23:30 tot 00:30, mits toestemming van de burgemeester.

Het gebruik van wensballonnen is altijd verboden.

In de gemeente Gingelom mag een particulier enkel nog geluidsarm vuurwerk met de benaming ‘feestvuurwerk’ afschieten:

  • Vuurwerk van categorie F1 en categorie F2.
  • Pyrotechnische artikelen voor theatergebruik van categorie T1 van de volgende generieke types: niet-elektrisch aangestoken Bengaals vuur en niet-elektrisch aangestoken rookgeneratoren.

Geluidsarm vuurwerk is even mooi als traditioneel vuurwerk, maar een pak diervriendelijker. Het produceert veel minder decibel. Dieren hebben veel last van de knallen van traditioneel vuurwerk. Ook kinderen schrikken vaak van de luide knallen. Traditioneel vuurwerk brengt maximaal een knal van 170 decibel teweeg, bij geluidsarm is dat maar 85 decibel. Geluidsarm vuurwerk heeft een andere samenstelling van kruit. Omdat er veel minder kruit ontploft, is het ook veiliger.

Toelatingen voor vuurwerk tijdens nieuwjaarsnacht moeten ten laatste op 8 december aangevraagd worden via het aanvraagformulier. Alle aanvragen worden doorgegeven aan de lokale politie Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken en de hulpverleningszone Zuid-West Limburg.

Opgelet: Je mag niet meer dan 1 kg netto explosieve massa bezitten.
Dit is terug te vinden op het etiket van het vuurwerk (pyrotechnische artikel). Daarop vind je de naam en het type van het vuurwerk, de minimumleeftijdsgrenzen, de desbetreffende categorie en gebruiksaanwijzingen en eventueel een minimale veiligheidsafstand.

Veiligheidsrichtlijnen bij vuurwerk

Volg zeker de veiligheidsrichtlijnen bij het gebruik van vuurwerk.
Ook in de folder ‘Verpest uw feest niet. Gebruik vuurwerk veilig!’ vind je meer informatie terug rond veilig gebruik van vuurwerk.


Contactinformatie