Snoeihout hakselen
Het meest bijzondere kenmerk van bomen en struiken is dat ze verhouten. Jonge twijgen worden langer, dikker en steviger. Zo komen ze zonder kleerscheuren de winter door. In het voorjaar vormen de takken nieuwe uitlopers en wordt de boom of heester hoger en breder.
Groeien de takken echter te hoog of te ver en hinderen ze ons of de planten in hun buurt, dan is het tijd om in te grijpen en te snoeien.
Maar wat doe je dan met al dat snoeihout?
Als je snoeihout versnippert met een hakselaar, blijft er van de oorspronkelijke hoop takken amper 10 à 15 % over.
Snippers zijn een stuk makkelijker manipuleerbaar dan takken. Ze zijn licht en kunnen dus gemakkelijk met de kruiwagen en de riek verplaatst worden.
Het gehakselde hout kan je op vele manieren opnieuw gebruiken in jouw tuin. Gebruik het bijvoorbeeld als mulchmateriaal, als grondstof voor compost, voor een snipperwand, in de kippenren, op het tuinpad, …
Hoe hakselen?
Als je de aankoop van een hakselaar overweegt, vraag dan raad bij een dealer. Je hebt immers verschillende snijmechanismen.
Snoeihout hakselen aan huis
De technische dienst van de gemeente biedt je de mogelijkheid om jouw snoeihout op woensdagvoormiddag of donderdag gratis aan huis te laten hakselen.
Er is ook de mogelijkheid tot afvoer van het gehakseld materiaal. Dit is wel betalend.
Maak je afspraak via 011 88 04 80.
Je kan jouw snoeihout ook gratis laten hakselen in het sorteerpark. Dit kan op woensdagnamiddag en zaterdag.