Tumuli

Wandelen tussen Tumuli in Gingelom

Ben je iemand die geïnteresseerd is in geschiedenis of geniet je gewoon graag van de natuur? Dan zijn de tumuli-sites van Gingelom iets voor jou. Geniet van het wijdste landschap rondom de tumuli, het zonnetje dat je ziet stralen van mijlen ver, de bloemetjes en de bijtjes die je zal tegen komen tijdens je uitstap en nog zoveel meer.

Om je uitstap nog eenvoudiger te maken hebben wij, samen met onze partners, ervoor gezorgd dat er tussen en rondom de tumuli van Gingelom paden zijn aangemaakt die het wandelen eenvoudiger maken. Hiernaast geniet je ook van de zit- en picknickbanken die ter beschikking staan voor iedereen, waar je even kan rusten of iets eten en drinken.

Bij elke site kan je een infobord terugvinden, waarbij telkens een deel van de rijke geschiedenis van de tumuli wordt verteld.

Meer informatie over de wandel- en fietsroute of over een bezoek met een huifkar, lees je verder op deze pagina.

Gallo-Romeins verleden

Het teken bij uitstek van het Gallo-Romeinse verleden van Gingelom zijn de tumuli.
Gingelom beschikt over de grootste concentratie Gallo-Romeinse grafheuvels in Vlaanderen: 6 grafheuvels in een straal van nauwelijks 1,5 km. Bovendien is de Avernassetom met zijn hoogte van 7,8 m en een doorsnede van 23 m één van de meest indrukwekkendste tumuli van Haspengouw.

Deze grafheuvels dateren van de 2de eeuw na Christus.
De bedoeling van deze wijze van begraven, naast de rituelen voor een goede overgang en de voorwerpen voor het leven hierna, was dat de tom de tand des tijds zou weerstaan en als herinnering zou kunnen dienen gedurende een eeuwigheid. Aangezien deze tommen reeds 1800 jaar oud zijn, is dit tot nu toe aardig gelukt.

Opgravingen

Omstreeks 1860 werden de tumuli opgegraven door een amateur-archeoloog.
Hij was duidelijk niet de 1ste, want de Avernassetom en de Twee Tommen waren helemaal leeggeroofd.

In de middelste grafheuvel van de Drie Tommen had hij meer geluk. Hij ontdekte maar liefst 42 voorwerpen. Deze zijn nu te bezichtigen in het Koninklijk Museum voor Kunst en Geschiedenis in het Jubelpark in Brussel.

Er werden onder andere kommen en schalen voor lichaamsverzorging gevonden, zodat dit graf vermoedelijk van een vrouw was.
Er werd ook een prachtig paarsgekleurd glazen druiventrosvaasje opgegraven. Druiven waren het symbool voor Bacchus, de god van de wijn. Een replica van dit druiventrosvaasje op voet is te koop in het gemeentehuis.

Herinrichting van de tumulisites

Om de tumuli te kunnen behouden heeft de gemeente Gingelom, samen met een aantal partners een heel aantal aanpassingen gedaan.
De bomen werden gekapt, zodat er geen interne schade zou ontstaan en zodat de tumuli terug zichtbaar werden in het landschap.
Er werden bijkomende gronden verworven rondom de tumuli, zodat ze weer meer ruimte kregen in het landschap.

Daarnaast werden de sites verder ingericht om deze geschiedenis te kunnen delen met bezoekers.
Op elke site is een wandelpad tussen of rond de tumuli aangebracht. Er zijn zit- en picknickbanken om even uit te rusten en te genieten van het landschap. En elke site heeft een infobord dat bezoekers meeneemt in de rijke geschiedenis.
Bij de Twee Tommen lezen we het verhaal van de Gallo-Romeinse villa’s, de toenmalige landbouwbedrijven. Bij de Drie Tommen ligt de klemtoon op de archeologische vondsten die er in 1862 werden opgegraven. Bij de Avernassetom wordt ingegaan op de Gallo-Romeinse begrafenisrituelen en het leven na de dood.

De drie sites zijn bereikbaar met de fiets via het Fietsroutenetwerk Limburg, dat werd aangepast in functie van de tumuli.
Er is ook een ‘Verborgen Moois’-wandeling die vanuit deelgemeenteVorsen langsheen de Twee Tommen en de Drie Tommen loopt.
In samenwerking van hoeve Jadoul en het Gallo-Romeins Museum te Tongeren is een gegidste rondleiding met huifkar mogelijk.

Dankzij de samenwerking met het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren en de financiële ondersteuning van het Agentschap Onroerend Erfgoed, worden de tumulisite als waardevolle beschermde monumenten goed onderhouden en in de kijker gezet.

De tumuli bezoeken

De tumulisites zijn te bezoeken met de fiets.
Hiervoor volg je de knooppunten 192 – 210 - 511 op het Fietsroutenetwerk.
Deze route is ook te vinden op de kaart ‘Verborgen Moois Gallo-Romeinse tumuli’ (€ 1,5).

De wandelkaart ‘Verborgen Moois Gallo-Romeinse tumuli’ (€1,5) voorziet een route van ongeveer 4 km die start aan de kerk in Vorsen en je langs 2 tumulisites leidt.

In samenwerking met het Gallo-Romeins museum en Hoeve Jadoul kan je een bezoek aan de tumuli met een huifkar boeken, waarbij een gids jou wat meer uitleg geeft. Ook een combinatiebezoek met het Gallo-Romeins Museum of met het fruitbedrijf Hoeve Jadoul is mogelijk.
De huifkar is toegankelijk voor rolstoelen en buggy’s.
Voor meer informatie of om dit bezoek vast te leggen, neem je contact op met Hoeve Jadoul (info@hoevejadoul.be of 0477 86 70 04)

Tumulus brood

In samenwerking met de Gingelomse warme bakker werd een nieuw brood ontwikkeld: tumulus brood.
Het is een voedzaam en gezond speltbrood, aangezien spelt vroeger reeds werd verbouwd in onze regio. Het brood is verkrijgbaar bij bakkerij Latui, Langstraat 85, Montenaken.


Contactinformatie