Subsidie sterilisatie huiskatten

Om het aantal zwerfkatten onder controle te houden voert onze gemeente een diervriendelijke aanpak. Tussen de vele zwerfkatten zitten helaas ook nakomelingen van gewone huiskatten. Een kattin kan tot 3 nestjes per jaar op de wereld zetten. Deze nakomelingen kunnen zich voortplanten van zodra ze 5 maanden oud zijn.

Neem als katteneigenaar jouw verantwoordelijkheid en laat je huiskat of kitten tijdig onvruchtbaar maken. Sinds april 2018 is het bij wet verplicht om elke kat die na 2014 geboren werd te laten steriliseren of castreren, chippen en registreren. Deze verplichting geldt sowieso voor alle kittens die verkocht of (gratis) weggegeven worden: zij moeten gecastreerd of gesteriliseerd zijn.

Kittens kunnen al gecastreerd worden van zodra ze 8 weken oud zijn en meer dan 1 kg wegen. Dit is even veilig als castratie op latere leeftijd. Bovendien herstellen kittens veel sneller van de operatie. Het is niet nodig om een kat eerst een nestje te laten krijgen of eerst krols te laten worden. Het risico op gezondheidsproblemen neemt daardoor zelfs toe!

Sterilisatie en castratie zijn eenvoudige ingrepen met heel wat voordelen voor de kat zelf en voor de omgeving.

Ongewenste kittens worden later zwerfkatten die ronddolen en als overlast ervaren worden. Een eenmalige ingreep bij kater of kattin bespaart honderden kittens een triestig lot.

Als extra stimulans kan je bij de gemeente Gingelom een kortingsbon krijgen. Voor een kater ontvang je een kortingsbon van €15, voor een kattin eentje van €25 (max. 1 bon per gezin).

Je kan deze vanaf 14 februari aanvragen bij de dienst wonen & leven, via milieu@gingelom.be of 011 88 04 80. De kortingsbonnen zijn geldig tot 15 september, bij een dierenarts in Belgisch Limburg.


Contactinformatie